Швидкість роботи сайту: на що впливає

Сьогодні швидкість роботи сайту — це важлива характеристика інтернет-ресурсу. Вона впливає на зручність користування, конверсію, залучення нових клієнтів до порталу і навіть підіймає його в позиціях пошукових систем. Згідно зі статистикою, понад 90% користувачів не хочуть довго чекати завантаження ресурсу. Тому після початку його роботи рекомендується користуватися послугами доопрацювання сайтів.

Від чого залежить

Власники мають бути обізнані про чинники, які впливають на роботу інтернет-ресурсу:

  • Погані стандарти кодування. Розробники-початківці часто пишуть величезні блоки коду, які насправді виконують незначні функціональні можливості. Не тільки цей фактор впливає на швидкість. Також погано відформатований код призводить до уповільнення завантаження веб-сайту.
  • Поганий вибір веб-хостингу. Хостингова компанія та сервер, який вона обирає для зберігання ресурсів сайту, часто впливають на швидкість порталу.
  • Надмірне використання віджетів. Сайт, створений на WordPress, має великий вибір плагінів, які змінюють його функціональність. Варто пам’ятати: у багатьох випадках додаткові програми є реальним винуватцем повільної швидкості завантаження. Чим більше плагінів та віджетів, тим більше часу потрібно для завантаження всіх необхідних файлів.
  • Зображення великих розмірів. На сайті використані банери, ілюстрації та картинки у високій якості. Їхній великий розмір може гальмувати завантаження сайту.
  • Важкі CSS та JavaScript файли. Кожен сайт на WordPress має CSS та JS, які додають стилю та функціональності у веб-інтерфейсі. Однак ці файли можуть мати багато сторінок із тисячами рядків коду.
  • Хотлінк — це копіювання URL ресурсу для відображення його контенту на іншому сайті шляхом прямого посилання на оригінал. Досить часто люди запозичують зображення, ставлячи адреси на своїх серверах. Це не лише займає канал, а і створює певне навантаження на систему.

Коли справа доходить до роботи сторінки, кожна секунда на рахунку. Час завантаження сайту є одним з основних факторів, що сприяє зниженню кількості відвідувачів ресурсу. Тому власник має вжити необхідних заходів для усунення проблем. (рекомендую прочитати блог, в якому знайдете багато рішень)

Джерело: https://gk-press.if.ua/faktory-yaki-vplyvayut-na-shvydkist-roboty-sajtu/

Як перевірити швидкість завантаження

Існує велика кількість найрізноманітніших інструментів, з допомогою яких можна провести тестування вашого сайту. Я почну їх перераховувати у порядку спадання. Спочатку поговоримо про найвідоміших, трохи пізніше – про менш популярних.

PageSpeed Insights

Найвідоміший онлайн-інструмент, з допомогою якого відтворюють тест швидкості роботи сайтів. Серед вебмайстрів він вважається еталонним, бо, крім простого аналізу, сервіс показує вам поради щодо виправлення.

Скопіюйте адресу сайту в полі і натисніть кнопку “Аналізувати”. Процес може займати від 30 секунд до хвилини. Після завершення вам будуть виведені результати.

Зазвичай PageSpeed Insights радить перемістити JS-скрипти в нижню частину HTML-сторінки, тому як вони можуть в значній мірі сповільнювати завантаження. Також цей інструмент “любить” давати поради щодо стиску зображень, минификации CSS-файлів.

На фрілансі дуже часто можна зустріти замовлення, коли клієнт просить виконати оптимізацію Google PageSpeed. Цілком виправдане рішення, враховуючи, що після виконання всіх пунктів, ви можете прискорити свій сайт в 3 – 10 разів.

Зараз цей інструмент може показувати швидкість завантаження не у всіх сайтів. Наприклад, в одному з моїх проектів, якому немає і 3 місяців, вкладка PageSpeed не показує конкретних даних. Є лише дані по оптимізації. Але і цього мені вистачає, щоб визначити, які дії потрібні для прискорення.

Загалом, якщо у вас молодий проект і цей сервіс не показує конкретних даних щодо розподілу швидкості завантаження, то не впадайте у відчай. Вам буде достатньо другої вкладки, тим більше, що дані в обох не дуже-то й різняться.

SeoLik

Ще один порівняно популярний спосіб перевірки ресурсів – SeoLik. Працює за тим же принципом, що і всі інші онлайн-інструменти. Ви вводите адресу, вибираєте пристрій перевірки (мобільний або комп’ютер), після чого тиснете велику кольорову кнопку. Перевірити можна як головну сторінку, так і будь-яку іншу. На виході сервіс надасть вам дані по оптимізації ресурсу.

PR-CY

Один з найстаріших інструментів для перевірки оптимізації ресурсів.

PR-CY працює точно так само, як і Google PageSpeed. Там навіть даються посилання на поради з оптимізації з гугловський документації.

Ви просто вводите адресу, аналізуєте, після чого отримуєте результат з докладними роз’ясненнями.

Кожну вкладку можна розкрити. В них міститься детальна інформація за представленим пункту.

Pingdom Tools

Найбільш популярний англомовний сервіс, який надає широку базу даних по швидкості завантаження і оптимізації сайтів. Як і у всіх інших рейтингах, тут є власна система оцінки, пояснення та поради щодо прискорення, а також деяка інформація щодо можливої оптимізації окремих елементів сайту.

Іншими словами, це багатофункціональний сервіс, схоже Google PageSpeed. Однак, на відміну від останнього, вся інформація надається в зручному, розбитому на групи вигляді. Тут є докладні дані про кожному кілобайті вашого сайту. Сторінки, JS або CSS-файлів, їх розмір і багато іншого.

Ви навіть зможете побачити, з яких адрес здійснюється завантаження якихось окремих елементів. Тут же доступна інформація по співвідношенню малюнків, скриптів, CSS та інших елементів щодо один одного. Більшу частину, як правило, займають зображення. Якщо їх оптимізувати, то швидкість завантаження може багаторазово зрости.

Джерело: https://107.com.ua/blog/iak-perevіriti-shvidkіst-zavantajennia-saity-z-dopomogou-onlain-servіsіv/

Вплив швидкості на ранжування в Google

Швидкість впливає і на SEO-просування. Тому, показники PageSpeed Insights варто перевіряти раз на тиждень-місяць, а також виправляти код і налаштування сервера. Використовуйте різні сервіси для перевірки швидкості сайту, так як на один сервіс покладатися не варто – він не дає цілісності всієї картини.

Якщо у вас є доступ до analytics.google.com вашого сайту, ви зможете виміряти швидкість завантаження всіх ваших сторінок.

Група звітів "Швидкість завантаження сайту" дозволяє зрозуміти, наскільки швидко завантажується ваш сайт і наскільки оперативно він реагує на дії користувачів. Така статистика дозволяє оптимізувати сайт і стежити за результатами таких змін.

Google говорить, що останнім часом швидкість роботи сайту вважається одним з найважливіших факторів, який впливає на його загальну оцінку.

З огляду на, що користувачів, які відвідують сайт за допомогою мобільних пристроїв, стає все більше – Google націлений на те, щоб задовольнити їхні потреби. Адже якщо контент на мобільному пристрої буде завантажуватися досить довго, користувачі будуть часто залишати такі сторінки, не чекаючи завантаження. Сайт, який швидко завантажується, буде завжди мати перевагу перед сайтом, який завантажується повільніше 3-х секунд.

Джерело: https://www.ukraine.com.ua/uk/blog/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Що таке хостинг і як правильно обрати

Як популяризувати власний сайт

Що таке вірус на сайті і наскільки він страшний