Що таке вірус на сайті і наскільки він страшний

Створення та розкрутка інтернет-проекту – це важкий процес, який згодом приносить прибутковий дохід. Проте трапляється таке, що успішний сайт зненацька перестає нормально функціонувати. Тоді необхідно перевірити безпеку, зокрема наявність вірусів.

Шкідливе програмне забезпечення викликає безліч проблем для власників проекту. По-перше, відвідувачам буде складно взаємодіяти з ресурсом, по-друге, підвищується можливість використання особистих даних сторонніми людьми. Таку проблему складно вирішити самостійно, проте можна замовити доопрацювання сайту у спеціалізованих компаніях.

Як зрозуміти, що сайт «заражений»

Порушення в роботі сайту трапляються досить часто. Їх причини різні, наприклад, «вторгнення» шкідливого програмного забезпечення в коди. Але як зрозуміти, що ресурс неправильно функціонує через вірус? Необхідно звернути увагу на такі нюанси:

·         мимовільна зміна дизайну сайту, наприклад поява рекламних банерів, блоків або сторонніх посилань;

·         зміна банківських реквізитів;

·         порушення функціонування - під час переходу за посиланням відкривається сторонній ресурс;

·         антивірусні програми блокують доступ до сайту;

·         статистика вказує на падіння трафіку;

·         зникнення проекту з високих позицій у пошукових системах;

·         уповільнення швидкості роботи сайту;

·         завантаження сторонніх файлів під час здійснення будь-яких дій на ресурсі.

При виявленні таких факторів необхідно перевірити сайт на віруси та вжити заходів щодо їх видалення. Шкідливі ПЗ здатні:

·         красти контент, базу даних, трафік та кошти;

·         "заражати" пристрої клієнтів;

·         розсилати користувачам спам та шкідливі повідомлення, при переході на які відбувається крадіжка особистих даних;

·         видаляти сайт із пошукових систем;

·         отримувати віддалений доступ до файлів та бази сервера.

Джерело: https://sovetnika.net/sovet/kak_uznat_chto_na_sajte_virus/2021-02-17-28302 

Як з цим боротися

Якщо є підозра, що на сайті з'явилися віруси, то слід вжити кардинальних заходів для їх видалення та пошуку джерела зараження. Важливо пам'ятати, що видалення вірусів - це лише часткове вирішення, так як без знаходження джерела зараження повторна поява вірусів - питання часу.

Повністю описати процедуру перевірки зараження сайту і його очищення неможливо, так як будь-яка проблема з вірусами вкрай індивідуальна, в зв'язку з чим можна використовувати тільки приблизний і загальний алгоритм дій.

Для перевірки сайту на наявність шкідливого коду, а також його подальшою очищення, слід проводити комплекс перевірок та дій:

1.      Найпершою перевіркою сайту повинна бути перевірка файлів на сервері. Таку можливість надає наш вбудований антивірус, а також сторонні кошти за типом AI-bolit. Найчастіша проблема з вірусами виникає безпосередньо в файлах, які використовуються для роботи системи сайту, так як такі файли збирають дуже багато важливої інформації про відвідувачів, діях та інше.

2.      Другорядною перевіркою повинен виступати аналіз завантажуваних ресурсів сайту, з чим можуть також допомогти онлайн антивіруси. При переході на сайт слід відкрити інструменти розробника і у вкладці Network перевірити завантажуються ресурси на наявність сторонніх підключаються скриптів або файлів. Такі файли часто можуть збирати доступну інформацію про відвідувачів або виконувати множинні переадресації на шахрайські сервіси.

3.      Якщо віруси були знайдені, то слід перевірити дату зміни заражених файлів на сервері. Ця дата може приблизно вказати, коли останній раз редагувався заражений файл. Виходячи з цієї інформації можна приступати до подальших перевірок і пошуків проблеми.

4.      Варто створити резервну копію сайту на випадок, якщо щось піде не так. При видаленні вірусів цілком реальною проблемою може стати видалення важливого і потрібного коду, який був заміщений самим шкідливим кодом. Маючи резервну копію можна відновити працездатність сайту.

5.      Маючи приблизну дату останнього редагування файлів сайту потрібно зробити аналіз логів запитів до сайту. У таких балках варто особливу увагу звернути на POST запити до файлів, які не призначені для доступу ззовні. На цьому етапі слід також обмежити доступ до сайту по IP адресами, щоб під час очищення не відбулося повторне зараження. Виходячи з отриманої інформації в ході перевірок можна зробити висновок: як і коли був заражений сайт.

Джерело: https://www.ukraine.com.ua/uk/blog/hosting_ukraine/kak-proverit-sajt-na-virusi.html

Як убезпечити себе в майбутньому

·         Навчання співробітників

Перше, про що варто подбати, – інструктаж працівників, які мають безпосередній доступ до сайту. Проконтролюйте, щоб на всіх робочих комп'ютерах було встановлено антивірусне програмне забезпечення. Проведіть бесіди на тему соціальної інженерії, адже це найпоширеніший спосіб зараження ресурсу. Перевірте захищеність робочих машин усіх, хто має доступ до проекту.

·         Бекапи

Створюйте резервні копії щоразу, при внесенні змін до проекту. Звичайно, більшість хостингових компаній регулярно роблять бекапи проектів користувачів. Однак не варто на 100% покладатися тільки на них, настройте резервне копіювання за розкладом. Майте кілька копій проекту.

·         Паролі

Для надійного захисту сайту, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

Придумайте унікальний і складний пароль, мінімум з 8 символів, який раніше ніде не використовувався.

Змінюйте його раз на 30 днів.

Не зберігайте пароль у браузері, FTP-клієнті, пошті, соціальних мережах та месенджерах.

У такому разі зловмисники не зможуть отримати доступ до ресурсу шляхом брутфорсу, перебору отриманих паролів від вашої пошти або соціальних мереж співробітників.

·         SSL-сертифікат

Електронний підпис проекту містить у собі всі необхідні дані про власника сайту та захищає від несанкціонованого доступу збережені в системі:

1.                паролі;

2.                дані для входу;

3.                дані платіжних карток;

4.                особисту інформацію користувачів.

·         Оновлення CMS

Регулярні апдейти двигуна усувають найбільш уразливі місця платформи та можливі помилки. Рекомендуємо відстежувати нові версії CMS та своєчасно оновлювати веб-ресурс, щоб уникнути втрати доступу до сайту.

·         Офіційні модулі та плагіни

У жодному разі не встановлюйте неперевірене ПЗ на свій сайт. Завантажуйте потрібні модулі лише з офіційних репозиторіїв або маркетплейсів вибраної CMS.

·         Обмеження прав доступу

Не передавайте права доступу та паролі від адміністративної панелі невідомим людям. Систематично перевіряйте групи користувачів та рівні їх доступу. Встановіть коректні права для папок рівня та файлів.

Джерело: https://redchameleon.com.ua/articles/virus-na-sayte/

Також рекомендую прочитати статтю, в якій детально описані різні програми для перевірки сайту на наявність вірусів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Що таке хостинг і як правильно обрати

Як популяризувати власний сайт